2012. március 10., szombat

Anna RuleZ: csokis-barackos-diós kalács

Kisméretű húgom a maga hat évével időnként nálunk vészeli át a szülők munkaügyi, vagy párkapcsolati távolléteit, így aztán már-már rutinunk van az ilyen napokra. Este pizza, vagy melegszendvics, kölcsönzött film a videotékából- ez van, ha az ember felnőttkorú lánya nem rendelkezik szabályos rendben mesét sugárzó csatornával...-, másnap hajnalban nekifutásból távolugrás a felnőttek ágyába és közös sütés-főzés. Mivel a férjem ezúttal nem volt otthon- a gyerek szülei nagyon is, de most engem örvendeztetett meg a csicsergésével-, együtt aludtunk. Fél hétkor így indult a nap:
"Sokáig alszol még? Olyan régóta nézlek és várom, hogy felébredj."
Reggeli tornával és csokis-diós-barackos kaláccsal folytatódott.


"Bölcső vagyok..."

"Kutya vagyok"
Kutyából szalonna nem,
 de kiskukta még lehet:)
A tészta ké(s)zregyúrt állapotában




















Hozzávalók: 

Tésztához:
12, 5 dkg vaj
kb.70 dkg liszt
2 db tojás
1 ek cukor
1 mk só


5 dkg élesztő
1,5 dl tej


Csokis szósz:
5 dkg kakaópor
5 dkg olvasztott étcsoki
5 ek tej

Barackos-diós töltelékhez:
1 marék mazsola
10 ek sűrű dzsem
10 dkg darált dió

1. Az élesztőt a tejben megfuttatjuk. Ezalatt a vajat megolvasztjuk és a sóval, cukorral, tojással együtt a liszthez adjuk, átkeverjük. 
2. Később ez élesztős tejet is hozzáadjuk, alaposan összegyúrjuk. (Szükség esetén még adjunk hozzá lisztet, a lényeg, hogy a tészta jól formázható legyen és a kezünktől is könnyen elváljon.)
3. A tésztát lefedjük, majd meleg helyen kb. egy órán át kelesztjük.
4. Míg a tészta kel, elkészítjük a csokis és a barackos-diós keveréket.
5. A kikelt tésztát két- de akár több- részre osztjuk. Az egyes adagokat néhány mm vastagra nyújtjuk, majd egyiket az egyik, másikat a másik keverékkel megkenjük.
6. A tésztákat feltekerjük, majd vajazott, lisztezett tepsin kalácsot fonunk belőlük.
7. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A kalácsot tojással megkenjük és kb. 40 perc alatt készre sütjük.*



* A kalácsot először sajnos alul-, aztán meg túlsütöttem, így szeletekre vágtam, majd a szeleteket csokiszósszal kentem meg, grillázzsal szórtam és a cantuccini-hoz hasonlóan a sütőben szárítottam. Félresikerült vagy kedv híján megmaradt kalács mentésére ideális megoldás!

2 megjegyzés: