2012. február 26., vasárnap

Álompite

Olvastam a Dolce Vitán egy habos citromos túrós pitéről. Napok óta álmodoztam róla, már szinte a számban éreztem az ízét. Most mit mondjak? A hőállónak hitt tálamról habcsók-készítés közben kiderült, hogy nem is hőálló és hangos pattanás kíséretében darabokra robbant. Éppen időben, ugyanis a vendégségbe érkező barátok épp addigra értek a konyhaajtóhoz, hogy köszöntsenek. Az eredmény egy félve elfogyasztott ebéd- nincs-e benne valahol egy üvegszilánk?-, három ehető fogás* és egy habcsók nélküli mandulás szilvás túrós pite. Eddig a pitetésztát tojás nélkül, kefirrel készítettem, meg persze cukorral. Most Vrábel Kriszta nyomán változtattam ezen-azon és nem bántam meg!

Hozzávalók:

Tésztához:
10 dkg őrölt mandula
15 dkg liszt
12,5 dkg vaj
1 mk sütőpor 
1 db tojás

Töltelékhez:
50 dkg túró
6 ek szilvalekvár
3 ek porcukor

1. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tojást. Alaposan összegyúrjuk, majd a kész tésztát a hűtőben fél órát pihentetjük. 
2. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A piteformába belenyomkodjuk a pitetésztát- nyújtani is lehet-, majd villával megszurkáljuk.
3. A túrót elkeverjük a lekvárral és a cukorral, majd egyenletesen rásimítjuk a tésztára.
4. A formát a sütőbe tesszük és kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Ropogós-porhanyós tésztára és letisztult ízekre számíthatunk! (Fotóval sajnos nem tudom bizonyítani, mert morzsája sem maradt.)

* Paníroztatok már csirkét pirított zabpehelybe? Eszméletlenül ropogós és citromos- csípős joghurtmártogatóssal nagyon finom. Bár mézes- mustáros, vagy édes-savanyú szószokat is el tudok képzelni hozzá.

2 megjegyzés:

  1. Ohhh folyik a nyálam! Az Indul a bakterház nyomán azt kell mondjam, hogy "errefelé minden pitét nekem találtak ki!" :)
    Ma este megcsinálom Sandrával az ál-sacher sütit, csak magunknak! Olyan szép biztos nem lesz, mint a tiéd, de igyekszünk majd nagyon!

    VálaszTörlés
  2. 4ALL: De lett. Kukkold meg itt: http://blankakedveert.blogspot.com/2012/02/blankasuti-nepszerusegem-tortenete.html

    VálaszTörlés