Beteg vagyok. Ennek folyományaként Kedvesférjem vásárolt. Pontos lista alapján. Kértem, hogy hozzon két csomag élesztőt. Hozott is. Összesen tíz kis csomagot, azaz két nagyot. Így tettem szert 500 gramm élesztőre. Ti pedig sok-sok kelt tésztás receptet köszönhettek majd ennek az aprócska malőrnek.
A jelenlegi ihletője a maffiakalács. Hogy az meg mi? Három ízvilágú - aszalt barackos, aszalt szilvás és kakaós- kalácsgömbökből felhalmozott hejre kis kuglóf. Nekem ebből leginkább a rétegzettség tetszett, szóval azt megtartottam, a többi meg jött magától. Mondanám, hogy kóstoljátok meg hidegen, mert isteni, de nálunk melegében elfogyott.
Hozzávalók:
65 dkg liszt
10 dkg cukor
7 dkg vaj
2 tojás
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
Töltelék:
10 dkg darált mák
15 dkg cukor (ízlés szerint)
6 ek baracklekvár
2 ek tej
1. Az élesztőt a tejben megfuttatjuk. Ezalatt a lisztet a cukorral összekeverjük, a vajat hozzámorzsoljuk, majd a tojást is hozzáadjuk.
2. Az élesztőt és a tejet a keverékhez adjuk, majd alaposan összegyúrjuk. (Szükség esetén még adhatunk hozzá egy kevés lisztet, hogy ne ragadjon.) Egy órát kelesztjük.
3. Míg a tészta kel, a mákot és a cukrot két evőkanál tejjel elkeverjük.
4. A kelesztési idő után a tésztát két részre osztjuk, az egyes részeket 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
5. A tésztát 3 ek baracklekvárral megkenjük, majd a mákos keverék felét alaposan elkenjük rajta. A tésztát feltekerjük. A folyamatot a tészta másik felével megismételjük.
6. A tésztát 1,5 cm-es csigákra vágjuk és kivajazott, kilisztezett kuglófformába rétegezzük. Az egyes rétegeket enyhén megnyomkodjuk.
7. A sütőt 220 fokra előmelegítjük, majd a tésztát kb. 50 perc alatt készre sütjük.
+ 1 tipp: Nem árt, ha a forma alá sütőlapot is tehettek, hátha úgy jártok, mint én: kicseppen a cukor és borzasztóan égett szag lesz. Viszont ugyanez a cukros réteg karamellizálódik a kalácson és isteni ropogós réteget alkot, míg a kalács belül lágy és szaftos lesz.
Hűha, ez nagyon jól néz ki! Várom a többi kelt receptet is! ;-))
VálaszTörlés