2012. március 10., szombat

Bréking Nyúz! Házi sajtkrém a Petőfi utcában!

Anyósoméktól kaptunk karácsonyra egy receptkönyvet, ami többek között házi sajtokat, krémsajtokat is leír. (Vrábel Kriszta így avanzsált számomra ismertből, kedveltté.) Az általa leírtakhoz több másik receptet is elolvastam. Az összetört tál helyett is kaptam újat, hozzávalókból is bőven akadt, így kevertem- kulyultam, s a Jóisten segedelmére bíztam a dolgot. Az eredmény egy recept, ami egyszerű, asszonykímélő és isteni, ráadásul illik a tavaszi zöldségekhez. Ne feledjétek az idő nekünk dolgozik! :)




Hozzávalók (20 dkg-hoz):

600 g joghurt*
1 dl tejszín
1 csapott ek só
4 kis gerezd fokhagyma

1. A joghurtot a tejszínnel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a sót és a nagyon (!) apróra vágott fokhagymát. 
2. Egy nagy tálat vagy szűrőt kibélelünk konyharuhával és a keveréket a ruhába öntjük.
3. A konyharuhára csomót kötünk, a csomón fakanalat kötünk át. ( Én 28 cm-es BLANDA tálat használtam, ehhez a KIKA fából készült húscsipesze bizonyult a legideálisabbnak.) A fakanalat a tálra helyezzük, majd a kis csomagnak helyet találunk a hűtőben.
4. Vrábel Kriszta szerint másfél nap szükségeltetik a boldogsághoz. Nekem az elkészült sajt állaga után egy nap, vagy kb. 15 óra tűnik ideálisnak. Friss kenyérrel, pirítóssal, zöldségekkel remek.


* Jövő héten mascarpone-jellegű felhasználási útvonalon is kipróbálom, s a joghurt is házilag készül majd. Az íróra is találtam receptet, ha a férjem végre beenged a konyhába- kényszerágybanfekvésvan-, próba után mutatom azt is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése