2012. május 22., kedd

Zsemle- másképp

Tudjátok, a kenyeret is szeretem itthon készíteni. Mostanában ilyen téren igencsak el vagyok maradva, mert az ujjlevágási kísérletem óta- semmi komoly, még csak nem is szakácskés, sokkal inkább kocsiajtó- nem nagyon volt energiám gyúrni, formázgatni és főleg: mosogatni. Étterembe Járó megteszi, ha kell, de nagyon nem szívesen, így aztán nem is mertem nála túlfeszíteni a húrt. Csak kevés edénnyel készíthető, bevált ételeket ettünk három hétig. De már csak az ujjam végén feketéllő emlék utal a sajnálatos- és akkor halálosnak tűnő- sebesülésre, sütöttem is egy pogácsának beillő, isteni zsemlét a Zuramnak. A felhasznált fűszerkeveréket téli utunkról hoztunk magunkkal, benne szárított paradicsom, zöld fűszerek és napfény.

Hozzávalók (12 darabhoz): 

2 dl tej
3 kk cukor
3 ek napolitana fűszerkeverék
5 dkg élesztő
5 dkg korpa
35 dkg liszt

1. A cukrot a langyos tejbe keverjük, majd a tejben az élesztőt felfuttatjuk. 
2. A lisztet a sóval, korpával elkeverjük, majd az élesztőt és a tejet is hozzáadjuk.
3. Alaposan összegyúrjuk, majd fél órát kelesztjük. Utána a tésztát 'megszellőztetjük'. 
4. 80 fokra melegített sütőben a tésztát további fél órát kelesztjük.
5. Fél óra után a sütő hőmérsékletét 200 fokra emeljük, majd a zsemléket 20 perc alatt készre sütjük.
6. A kész zsemléket sütőrácson hűtjük és ehetjük is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése