Nem tudom, hogy az a borzasztóbb élmény, hogy már van egy olyan korszaka a privát és a nemzetközi történelemnek, amire lehet azt mondani, hogy 'az én koromban bezzeg', vagy az, hogy mondom is. Szóval, az én koromban még nem voltak partik, nyilvános szülinapok - bár általános iskolás éveim során az egyikben elharapózott ez az őrület-, legkisebb eseményt is megünneplő nagycsaládi események. Voltak viszont vasárnapi ebédek és délutáni matinék, korzózások és virágból font koszorúk. De most már itt a partifalat nemzedék. Zsúrokkal, piknikekkel és az ezzel járó sok-sok melóval. Meg persze a korábban nem tapasztalt élvezeti értékkel. Mert azt lássuk be, azért ennek is van varázsa!
És persze vannak klasszikusai is! Ilyen például a húsgolyó. Gyors, könnyen elkészíthető és számos variációja ismert. Én most görögös felhangot adtam neki.
Hozzávalók (20 darabhoz):
50 dkg darált hús (kétszer darálva)
3 tojás sárgája
3 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
2 dl olaj a sütéshez
magok a panírhoz
só, bors, szerecsendió, sok fahéj
1. A nem túl zsíros húst kiválasztjuk, ledaráljuk, vagy ledaráltatjuk. Ha saját hentesünk van- de nálunk pl. a helyi Coop-ban is megteszik-, kérjük, hogy darálja le kétszer. Ha van húsdarálónk, akkor magunk végezhetjük ezt, így láthatjuk, hogy mit is eszünk valójában.
2. Adjuk hozzá a húshoz a fűszereket és a tojást, gyúrjuk össze alaposan. Ne spóroljunk a fahéjjal, de ne felejtsük, hogy nagy mennyiségben elég csípős tud lenni!
3. Adjuk hozzá az olajat is, gyúrjuk össze újra, majd fél órát pihentessük a húsmasszát.
4. Formázzunk kis golyókat, s forgassuk őket magokkal (napraforgómag, szezámmag) megszórt zsemlemorzsába, vagy kenyérmorzsába.
5. Sokszor forgatva süssük ki a golyókat kb. 10 perc alatt.
Nem egy konyhaművészeti bravúr, én is tudom. A lényeg? Lépjünk ki a hétköznapok keretei közül!
uuuuuuuuh de megkívántam a fasírtot! Egész nap csorogni fog a nyálam. :)
VálaszTörlésA facebook-aktivitásból gondolva, ez egy laza nap. Nyisd ki az ablakot és küldöm. http://www.youtube.com/watch?v=KehXvlj4PSo
Törlés:-)))
Törlés