2012. április 9., hétfő

Sokhagymás krémleves

Számtalanszor hallottunk már csodás medvehagymás fogásokról. Gondoltam, én is beállok a vadfokhagyma lájkolói körébe és készítek valami finomat, így a ritkán megejtett használt cikk piaci látogatás idei első alkalmával  vettem is egy zacskónyit. Napokig rakosgattam ide- oda, valahogy sosem volt kedvem épp ezt főzni. Amikor pedig végre nekiláttam volna, a tisztításkor találtam benne egy gyöngyvirágot. Így már nem mertem elkészíteni, viszont minden bolt zárva volt már. Szerencsére, mer különben sosem készítek ilyen finomat!

Hozzávalók (4 tányérhoz):

1 nagy vöröshagyma
1/2 nagy lilahagyma
1 közepes újhagyma
1/2 póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
5 újhagyma zöld levelei
3 dl húsleves alaplé
2 dl tejszín
só, bors, szerecsendió
olívaolaj

1. A hagymákat megtisztítjuk, majd apróra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük.
2. Amikor a hagyma már üveges és az illata is erősen érezhető, felöntjük az alaplével. Ízlés szerint fűszerezzük.
3. Első forrás után botmixerrel alaposan pürésítünk, majd gyors kevergetés mellett hozzáadjuk a tejszínt.
4. Kísérőnek sajtos pirítóst, pirított kenyérkockákat vagy magvakat kínáljunk.

3 megjegyzés:

  1. Medvehagyma nem egyenlő vadfokhagyma.

    VálaszTörlés
  2. Minden további nélkül elhiszem. Ellenben jóbarátom és súgóm, webfordítás szerint az. Ebből indultam ki. Nézd: http://www.webforditas.hu/szotar.php?S=medvehagyma&l1=hu&l2=en

    VálaszTörlés
  3. Ez érdekes... Szerdán R. vitt Gertinek medvehagymát. Gerti felkiáltott:"Beerenlauch!" nem pedig azt, hogy jé "wildknoblauch!". A múlkor a "wildknoblauchot" ajánlgatta nekem, mert azt tudunk szedni a mi erdejeinkben is.
    Nem tom. Most már teljes a zavar... Az interneten is totálkeverik... Makka konyhájában a vadfokhagymát metélőfokhagymaként emlegetik. Más oldalakon ugyanakkor a medvehagyma sokszor vadfokhagyma. Lehet, hogy írok egy növényredszertanosnak...
    Lényeg a lényeg: metélőfokhagymát v. vadfokhagymát találsz a hozzánk vezető úton is... érdemes lenne megkóstolni.

    VálaszTörlés