Megérkezett az anyósküldte zöldség- gyümölcsszállítmány, benne néhány pofás kis almával. A hűtőben már egy üveg bontott Dúzsi Tamás rozé, nekem pedig hatalmas vágyam volt valamilyen finomságra.
Egyszer egy prágai étteremben isteni töltött almát ettem- hogy pontos legyek kétszer, 2005-ben és 2011-ben-, azt próbáltam emlékekből reprodukálni. Nem sikerült. Feleannyira sem lett szép. Viszont az íze robban a szájban. Ajánlom nektek is! Az előkészítés kb.15 percet vett igénybe, utána pedig csinálhattam más, szintén hasznos dolgokat.
Egyszer egy prágai étteremben isteni töltött almát ettem- hogy pontos legyek kétszer, 2005-ben és 2011-ben-, azt próbáltam emlékekből reprodukálni. Nem sikerült. Feleannyira sem lett szép. Viszont az íze robban a szájban. Ajánlom nektek is! Az előkészítés kb.15 percet vett igénybe, utána pedig csinálhattam más, szintén hasznos dolgokat.
Hozzávalók (4 főre)
4 db alma
5 ek meggykompót
3 ek mazsola
2 ek kókusz
2 db zabkeksz
2 ek rozé
Szószhoz:
5 ek cukor
1 dl rozé
5 ek víz
Karamelldíszítéshez:
5 ek cukor
1. Az almákat megtisztítjuk, majd a kalapjukat levágjuk. A magházat késsel eltávolítjuk.
2. A töltelék hozzávalóit egy tálban botmixerrel pürésítjük, majd az almába vágott alagútba töltjük. Az almákat hőálló üvegtálba tesszük.
3. A szósz elkészítéséhez 5 ek cukorból karamellt készítünk, majd a karamell a borral felöntjük és a vizet is hozzáadjuk.
4. A szósszal az almákat leöntjük, majd a tálat 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 30 percre. Sütés közben öntözzük az almákat a szósszal.
Melegen és hidegen is fogyasztható. Tejszínhabot vagy kekszmorzsát is el tudnék hozzá képzelni. Vagy citrushéjat a töltelékbe. Nyamm!
Nagyon látványos!!
VálaszTörlésLétrehozhatnál nekem egy külön profilt, miszerint: "Anyám"
VálaszTörlés:))