2012. január 19., csütörtök

Hamis rétes sóskával és túróval.

Bár levelestésztát készíteni állítólag nem nehéz, csak időigényes munka - receptet ld. Édesemnél -, én még sosem álltam neki. (Talán az egyetlen hasonlóság Lilafüge és köztem) Viszont a mélyhűtőben mindig tartok itthon. Egy-egy adagból gyorsan tudok vendégváró falatokat, lepényt, vagy éppen hamis rétest varázsolni. Ma Nikit vártam vadragu- kóstolóba, s gondoltam, ha már vendég, akkor valami gyors desszert is dukál. Bár Niki elveszett a multik erdejében, a rétes elkészült mákos- barackos és sóskás- cottage cheese-s változatban. 
Prezentálni sajnos csak a sós változatot tudom, az édes ugyanis százszor inkább gyomor-, mint szalonképes. ( Túl vékonyra nyújtottam a tésztát.)

Hozzávalók:

1 csomag kész levelestészta
1 tojás
3 ek tejföl

sóskás töltelékhez:
15 dkg sóska
3 gerezd fokhagyma
4 ek tejszín (kihagyható)
15 dkg cottage cheese
1 tojás
bors
szerecsendió

mákos- barackoshoz:
10 dkg mák
5 dkg porcukor
5 evőkanál sűrű barackdzsem (én nagy gyümölcsdarabos saját befőzésűt tettem bele)

1. A sós töltelékhez készítsük elő a sóskát. ( Ha a hűtőből vettük ki, olvasszuk ki teljesen. Ha friss, szedjük ki a levelekből a nyelet és a nagyobb levélereket.) Vágjuk fel csíkokra.
2. Tisztítsuk meg a fokhagymát, vágjuk apró darabokra.
3. Kevés olívaolajra dobjuk rá a hagymát, majd gyors egymásutánban a sóskát,a  fűszereket és a tejszínt. Kevergetés mellett melegítsük 3-4 percig.
4. Vegyük le a tűzről és kis hűtés után adjuk hozzá a túrót és a tojást.
5. Az édes töltelékhez csak keverjük össze a hozzávalókat.
6. A tésztát felezzük meg, lisztes lapon nyújtsuk néhány mm vastagra. Helyezzük rá a sós tölteléket az egyik felére, majd tekerjük fel. A másik felére helyezzük az édest, majd azt is tekerjük fel.
7. Tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd a tejfölös- tojásos keverékkel alaposan kenjük be. A sósra akár magvakat is tehetünk.
8. Az előkészített réteseket 220 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 25 perc alatt készre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése