Kalandos úton került hozzánk Heves megye erdőiből egy kis vadhús- egészen konkrétan vaddisznó comb. Repertoáromban eleddig egyáltalán nem volt vadétel, úgyhogy külön örültem az abszolúte bio alapanyagnak. Próbáltam a meglévő szakácskönyvekből elővadászni valamit, de a legtöbb receptem őzre, szarvasra szólt. Vagy nyúlra. Fogtam hát a pucér szakács vadnyúlra és őzre összerakott receptjét- a Jamie természetesen! könyvben megtalálhatod- és átdolgoztam kicsit. Némi félelemmel, mert nem nagyon tudtam, hogyan is kell a vadhússal bánni.
Hozzávalók:
40 dkg 1x1 cm-re aprított vaddisznó comb
2 -3 db sárgarépa
2 dl száraz fehérbor
1 nagy lilahagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 ek liszt
4 dl zöldségalaplé
rozmaring
kakukkfű
só
bors
borókabogyó
olívaolaj
1.A húst mossuk meg. (Fejtsük le a csontról, ha azzal együtt szereztük be.) Alaposan filézzük le róla a zsírt, egyebeket. Vágjuk 1x1 cm-es kockákra.
2.Szeljük apróra a hagymákat, kockázzuk fel a megtisztított sárgarépákat, majd egy löket olívaolajon dinszteljük először a hagymát. Ha már kicsit megpirult, tegyük rá a répát és a fűszereket.
3.Adjuk hozzá a húst, kis forgatás után a fehérbort és az alaplevet. ( Ha nincs időnk alaplevet készíteni, csalhatunk leveskockával is. Az íz nem ugyanaz, de így is nagyon finom.)
4.Forraljuk fel, majd lefedve tegyük a már előmelegített 200 fokos sütőbe.
5.Időnként keverjünk rajta egyet. Kb. két- három óra alatt fő porhanyósan puhára, az állat korának megfelelően.
6. Készíthetünk hozzá főtt krumplit, vagy akár bolti vagy házi tésztát is. Tálaláskor- ha van- apríthatunk rá friss petrezselymet is. Kínáljuk azzal a borral, amivel főztük. Isteni!
Kár, hog nem engem hívtál meg.
VálaszTörlésA rétest is elpusztítottam volna. Morzsabuli?
Szólhattál volna, hogy érdekel az ilyesmi. Morzsája sem maradt...
TörlésMég a multik világában fuldokolva is határozottan emlékszem arra, hogy saját kacsóddal gyúrt tésztát emlegettél ehhez a vadraguhoz. Ez a képen az??? :-)
VálaszTörlésEgyébként hozzászólásként dícsérném én a vadragut is, csakhogy könyörgésem ellenére sem fagyasztottál le nekem egy aprócska tunkolásra valót sem!! :-)
Nem, tényleg nem az. Egy személyre nem állok neki tésztát gyúrni. De te adhatnál tippet, drága Niki, hogy is kell ? :P
Törlés