2012. január 19., csütörtök

Vadragu Jamie után szabadon

Kalandos úton került hozzánk Heves megye erdőiből egy kis vadhús- egészen konkrétan vaddisznó comb. Repertoáromban eleddig egyáltalán nem volt vadétel, úgyhogy külön örültem az abszolúte bio alapanyagnak. Próbáltam a meglévő szakácskönyvekből elővadászni valamit, de a legtöbb receptem őzre, szarvasra szólt. Vagy nyúlra. Fogtam hát a pucér szakács vadnyúlra és őzre összerakott receptjét- a Jamie természetesen! könyvben megtalálhatod- és átdolgoztam kicsit. Némi félelemmel, mert nem nagyon tudtam, hogyan is kell a vadhússal bánni.

Hozzávalók:
40 dkg 1x1 cm-re aprított vaddisznó comb
2 -3 db sárgarépa
2 dl száraz fehérbor
1 nagy lilahagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 ek liszt
4 dl zöldségalaplé 
rozmaring
kakukkfű
bors
borókabogyó
olívaolaj

1.A húst mossuk meg. (Fejtsük le a csontról, ha azzal együtt szereztük be.) Alaposan filézzük le róla a zsírt, egyebeket. Vágjuk 1x1 cm-es kockákra.
2.Szeljük apróra a hagymákat, kockázzuk fel a megtisztított sárgarépákat, majd egy löket olívaolajon dinszteljük először a hagymát. Ha már kicsit megpirult, tegyük rá a répát és a fűszereket.
3.Adjuk hozzá a húst, kis forgatás után a fehérbort és az alaplevet. ( Ha nincs időnk alaplevet készíteni, csalhatunk leveskockával is. Az íz nem ugyanaz, de így is nagyon finom.) 
4.Forraljuk fel, majd lefedve tegyük a már előmelegített 200 fokos sütőbe.
5.Időnként keverjünk rajta egyet. Kb. két- három óra alatt fő porhanyósan puhára, az állat korának megfelelően.
6. Készíthetünk hozzá főtt krumplit, vagy akár bolti vagy házi tésztát is. Tálaláskor- ha van- apríthatunk rá friss petrezselymet is. Kínáljuk azzal a borral, amivel főztük. Isteni!

4 megjegyzés:

  1. Kár, hog nem engem hívtál meg.
    A rétest is elpusztítottam volna. Morzsabuli?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szólhattál volna, hogy érdekel az ilyesmi. Morzsája sem maradt...

      Törlés
  2. Még a multik világában fuldokolva is határozottan emlékszem arra, hogy saját kacsóddal gyúrt tésztát emlegettél ehhez a vadraguhoz. Ez a képen az??? :-)
    Egyébként hozzászólásként dícsérném én a vadragut is, csakhogy könyörgésem ellenére sem fagyasztottál le nekem egy aprócska tunkolásra valót sem!! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, tényleg nem az. Egy személyre nem állok neki tésztát gyúrni. De te adhatnál tippet, drága Niki, hogy is kell ? :P

      Törlés