Az étel, amit mindenki ismer és mindenki szeret. Néha az unalomig. Ha nincs otthon semmi, vagy ha valami meleget ennénk, de nem akarunk komolyan főzőcskézni: előkerül. Vehetjük vásárokban készen, aranyáron. Ehetjük sósan, citromos teával. De miért nem lehet szegény végre egyszer nemcsak amolyan mellékes és kézreálló, hanem főétel is? Jelentem, a beré a mennybe megy.
(A recepthez hozzátartozik, hogy eredetileg almával és répával akartam keverni a krumplis masszát és minimális liszttel, de a vacsoravendégek- a családom férjemen kívül eső része- azonnali hatállyal megvétózták a lehetőséget. Ha kipróbáltam úgy is, jelzek majd a végeredményről.)
Hozzávalók:
6 db hámozott krumpli
2 gerezd fokhagyma
5 dkg kéksajt
2 tojás
kb. 15 dkg liszt
szerecsendió
só
bors
olívaolaj
1. A krumplit és a fokhagymát a legkisebb lyukú reszelőn lereszeljük.
2. A tojást alaposan belevegyítjük, a fűszereket adagoljuk.
3. Kanalanként keverjük hozzá a lisztet. (Ha túl folyós a massza, tehetünk még bele, de mindenképpen legyen krémesebb az állaga, mint egy hétköznapi beré volna.)
4. Kenjünk meg egy teflonos edényt olajjal, majd formázzunk kanállal kis pogácsákat. A pogácsák közepére rakjunk egy- egy darab kéksajtot, majd tegyünk rá még egy adag krumplis masszát.
5. A lepényszerű adagokat mindkét oldalukon süssük barnára.
Tálalásig tartsuk melegen, kettévágva rakjuk tányérra. Friss, semleges ízű saláta illik hozzá, mert a sajtos töltelék nagyon karakteres.
*A receptet Niki barátnőmnek ajánlom.
Bocsi, de kritikus leszek... Ma tudod ilyen (-) hangulatban vagyok... A tócsi (nálunk) nem gyors kaja, mire a kis-lyukú reszelőn lereszeled a krumplit, miután megpucoltál min. 4 embernek valót és közben a gyerek kapaszkodik a térdedbe (vegyél fel!)hm... És utána még ki is kell sütni egyenként!
VálaszTörlésDe lehet, hogy nekem nincsenek ideális adottságaim a főzéshez. Mostanában pont ezért nem csinálok.Pedig szeretjük, egyébként az ötlet, hogy kéksajttal készül, jó!