2012. február 1., szerda

Korpás zsemle

Kata barátnőm- volt lakótársam, esküvői tanúm és a zoknibábozás nagymestere- a szerelem és jobb jövő, meg más egyéb jogosnak mondható illetmények reményében néhány napon belül elhagyja kis hazánkat és zavarba ejtően közel merészkedik az Északi- tengerhez.
A mai az utolsó alkalom- legalábbis egy jól belátható időn belül-, amikor a konyhámból bármit is elfogyaszt, így utolsó családias brunch-unkra életem első jól sikerült zsemléjével állok elő. (Nem ez az első próbálkozásom, de ez lesz az első sikeres.) A helyes kis zsemlyék épp kelnek- növekednek, én addig megosztom veletek a receptet. Az alap fabine-tól származik, de több receptet összeolvasva - valamint a kamraprojekt szellemében- itt-ott csavartam rajta.

Hozzávalók

50 dkg liszt
5 dkg cukor
2 ek só
5 dkg búzakorpa
3 dl tej
5 dkg vaj




1. Elsőként a tejet langyosítjuk, megfuttatjuk benne az élesztőt. Amíg ez zajlik, egy nagy edényben összekeverjük a száraz hozzávalókat.
2. Elmorzsoljuk a vajat a lisztes keverékben. Ezzel párhuzamosan a sütőt előmelegítjük kb. 50 fokra.
3. Az élesztőt a tejjel együtt a tálba öntjük és alaposan összedolgozzuk a masszát. (Jól formázható, nem túl kemény tésztát kapunk. Szükség esetén pótoljuk a lisztet/ tejet a cél elérésig.)
4. Vajazzunk-lisztezzünk ki egy nagy tepsit, majd a tésztából formázzunk 8-10 kisebb gombócot. A tepsit tiszta konyharuhával lefedve tegyük a sütőbe és kelesszük duplájára.
5. Amikor megkelt, vegyük ki és melegítsük a sütőt 200 fokra. A zsemléket kenjük meg tejjel szórjuk magokkal, vagy akár sajttal, majd kb. 30 perc alatt süssük készre. *

*Ha a végeredmény is vállalható lesz, találkozhattok vele itt rövidesen. Ha nem... Akkor ma megint rántotta lesz :) **
**Mint látjátok, ilyen lett. És komolyan mondom- hiába hazabeszéd-, a legjobb, amit eddig ettem!

8 megjegyzés:

  1. Jaahaaajjj most jutottam csak el idáig. Nagy lájk!!! :) Az a zsemle iiiiiisteni finom volt!!!!

    VálaszTörlés
  2. Blanka, valami magyarost kéne főznöm az itteni törzsközönségnek, nincs tipped, mit csináljak?

    VálaszTörlés
  3. Na, de most én mondom drága BarnaCukor, hogy már 15 nap telt el...

    VálaszTörlés
  4. Kata! Pörkűtt, nokedli. Szaggatót gondolom vittél a 20 kg-ban :-))) Vagy rakott krumpli, de ott nem kapsz hozzá kolbászt. A túrós csuszához meg nincs rendes túró. De a pörkölt noklival menő lesz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én itt neki nem állok nokedlit szaggatni, amúgy sem próbáltam soha, nem ezzel akarok beégni. :) (no meg jah, pont a szaggató hiányzott a bőröndömből) :)

      Törlés
  5. Nekifutásból távolugrottam többször is az elmúlt 15 napban. De! a jövő héten nekidurálom magam. becsszó!

    VálaszTörlés
  6. Magyarosch ételre különben tényleg jó a paprikás krumpli, de pl. szerintem a gombapaprikás tésztával, vagy a tejfölös csirke tésztával, vagy egy halászlé (halleves), de egy krumplikrémleves, vagy egy babgulyás...? Lehet csinálni könnyebb húsokból is...

    VálaszTörlés
  7. Goooombapaprikás! Király! Halászlé kizárva, olyat nem csinálok, amihez magam sem nyúlok hozzá, meg meg sem eszem. :) Krumplikrémleves is tetszik, köszi!!!

    VálaszTörlés