Ezen a hétvégén elindult nálunk a konyhai nagyüzem. Egyrészt jövő héten lejár a karácsonyi sütik leadási ideje a gyermekjóléti szolgálatnál, másrészt vendégül látjuk a férjem szüleit egy kis télköszöntő ramazurin. Mivel a decemberi nagy bevásárlásnál elcsábultam egy GoodFoodra és még egy receptfüzetre is szert tettem, így volt mit kipróbálni. (A héten egyébként jön a big sós karamell challenge!)
Lett hámánfüle - vagy ezer éve nem ettem!- és csokis örvény keksz.
Hámánfüle (Rosenstein Tibor ehavi GoodFood-ban megjelent receptje után szabadon)
70 dkg rétesliszt
20 dkg vaj
15 dkg cukor
2 dkg élesztő
2 tojás
2 narancs leve
1 citrom leve
1. A lisztet a vajjal és élesztővel összemorzsoltam, majd minden egyéb hozzávalót tálba tettem és alaposan összegyúrtam.
2. A begyúrt tésztát egy órát pihentettem.
3. A tésztát kb. 2-3 mm vastagra nyújtottam, majd egy 8 cm-es pohár szájával köröket szaggattam belőle. A körök közepére 1-1 kiskanál lekvárt/ cukros mákot/ diós lekvárt tettem és a tésztát háromszögformára hajtogattam.
4. A sütőt 200 fokra előmelegítettem, majd a tojással megkent hámánfüleket készre sütöttem.
Csokis örvény keksz (Dr. Oetker után szabadon)
40 dkg liszt
18 dkg vaj
10 dkg cukor
5 cl víz
2 tasak vaníliás cukor
1 tojás
kakaópor
1. A száraz hozzávalókat- kivéve a kakaót- összekeverjük, majd a vajat belemorzsoljuk.
2. Hozzáadjuk a tojást és a vizet, majd homogén tésztává gyúrjuk. A kész tésztát megfelezzük és az egyik felébe ízlés szerinti mennyiségű kakaóport gyúrunk.
3. A tésztagömböket kb. 20 percig hűtőben pihentetjük.
4. Mindkét tésztát kinyújtjuk, majd a kinyújtott lapokat egymásra helyezzük és összenyomkodjuk.
5. A tésztát megfelezzük és a feleket a hosszanti oldal mentén feltekerjük és újabb fél órára hűtőben pihentetjük.
6. A tésztát néhány mm vastagon szeleteljük és 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
Dobozban elvileg hetekig eláll. Tartok tőle, hogy esélyünk sem lesz megtudni...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése