Nem vagyok egy leveses típus. Nem mondom, hogy életem végéig ellennék levesek nélkül, de néhány hétig egészen biztosan. A férjem viszont még a legszaftosabb húsokról is lemondana, a ha a levesfogyasztás volna a tét. Így aztán tavaly karácsonykor önjutalmazás formájában beszereztem egy 500 leves című könyvet és amikor végképp kifogyok a munícióból, oda fordulok ihletét. Ebben találtam egy currys céklaleves receptet, amiből ezt-azt elhagytam, ezt-azt hozzátettem. És... nagyon ízlik! :)
Hozzávalók:
4 db közepes cékla
1 db nagy alma
1 db nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1, 4 l zöldségalaplé/ csirkealaplé
1/2 citrom
só, bors, szerecsendió, gyömbér, chilipaprika
olaj
1. Az apróra vágott hagymát és chilipaprikát az olajon pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott almás és céklát.
2. A zöldséget-gyümölcsöt fűszerezzük, sózzuk és az alaplével felöntjük. Kb. 20 perc alatt megfőzzük.
3. Ha a cékla már nagyjából puha, a levest botmixerrel pürésítjük. A citromlevet a levesbe facsarjuk.
Az eredeti recept natúr joghurtot javasol a levesbe, mi reszelt füstölt sajttal esszük. Még a férjemnek is tetszett, pedig ő örökös céklabojkottban van.
Te Blanka, ez legalább 4 személyes, nem? :)
VálaszTörlésHát, három tányér tuti. Kis étkűeknek négy :)
VálaszTörlésNa, akkor megindítom a cékla hadműveletet! De feleennyivel... :)
VálaszTörlés