2012. november 11., vasárnap

Cappuccino torta

A magyar nyelv helyi élharcosaként támogatom a nyelvhelyességi szabályok betartását, sőt a magyarításokat is, de egyszerűen nem jön virtuális tollamra az amúgy helyes kapucsínó kifejezés. Így lett az tortából ízzel-névvel olasz desszert. Az alapját egy zacskónyi cappuccinopor adta, amit egy kedves és nagyon idős, szomorúan pityergő nénitől kaptam, amikor a kiderült számára, hogy a kedves főnököm inkább mégsem tart meg a próbaidő után. (Ennek a hogyanja és okai  külön posztot érdemelnek, de most ne menjünk ebbe bele.) Mivel mi ilyen porokat alapvetően nem fogyasztunk, egyértelmű volt számomra, hogy valamilyen süteményben végzi. És mivel jó apám 51. születésnapja is elérkezett, aki ráadásul ipari mértékben fogyasztja a kávét, egyértelmű volt, mi lesz az édes meglepetés...
(A torta tésztájának alapját Vrábel Kriszta sós karamelles csokoládétortájának a 2011-es téli Szufléban megjelent receptje adta.)


Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:

Tésztához:

35 dkg liszt
15 dkg cukor
5 dkg cappucinopor
2 nagy tojás
2,5 dl tej
1 dl napraforgóolaj
1 cs. sütőpor
2 ek akácméz

Krémhez:

5 dl tejszín
20 dkg étcsoki
5 dkg cappucinopor
1 cs. instant zselatin


Díszítéshez:

5 dkg étcsoki
1 dkg vaj
amarettini

1. Egy nagy tálban  összekeverjük a tojást, a cukrot, a cappucinoport és az olajat, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet és a tejet is. Legvégül alaposan átforgatva belekeverjük a sütőport is. (Ha a tészta nagyon sűrűn folyós, akkor jó. A mézet nem véletlenül hagytam ki, arra később lesz szükség.)
2. Kivajazott-lisztezett kapcsos tortaformába töltjük és 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. (Nem tudom megmondani, hogy mennyi idő alatt, elfelejtettem figyelni.) Ha a teteje túl korán megemelkedne, vagy pirulni kezdeni, használjuk az ősi trükköt: takarjuk le alufóliával egy kis időre.
3. Amikor a tészta elkészült, sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd felezzük. A feleket megcsurgatjuk egy-egy kanál akácmézzel, vagy más karakteres mézzel.
4. A tejszínbe kockázzuk a csokit, majd az egészet addig melegítjük, míg a csoki egyenletesen beleolvad. A krémalapot újra kihűtjük. A hideg tejszínes-csokis elegybe keverjük a cappucinot, majd a habot géppel felverjük és hozzáadjuk a zselatint a tasakon található utasítások szerint.
5. A torta alapján a kapcsos forma aljára helyezzük és a krém 2/3-t rátesszük. Ezután a felső részt, majd a maradék krémet halmozzuk a formába. 
6. A tetejére díszítésként nálam csokiba mártott amarettini és olvasztott csoki került, de el tudok képzelni sűrűn szórt kakaót, csokival vont babkávét és tejszínpöttyöket is.
7. Az összeállított tortát a hűtőben legalább három órán át pihentetjük.

Szaftos, ízes, krémes, férfias és mégis lágy. Isteni!

1 megjegyzés: