2012. október 7., vasárnap

Sunday afternoon tea és garázsvásár

Múlt vasárnap Rátkára utaztunk, amolyan könnyed őszi utazás jogcímén. Ez alapvetően minimum dicséretes, különösen akkor, ha azt is elmondom, hogy össznépi telefonstopot hirdettünk, így végre nem izzottak a terménykereskedelmi vonalak. De mivel én soha, sehova nem megyek csak úgy, már előre nézelődtem a garázsvásárok oldalán, hogy megnézzem, másutt hogyan megy ez. Most mit mondjak?! Másutt megy ez. Úgy tűnik, az ún. vidéki ember valóban elosztogatja-csereberéli a felesleges ezt-azt és nem szorul holmi túlszervezett portyára. Én mondjuk amúgy is imádok minden lomos-turkálós  megmozdulást, úgyhogy ha van mód rá, ki nem hagynám. (A sikertelen helyi kísérlet után több dobozban és csomagban üldögélnek saját megfáradt és sosem használt darabjaim. Ha valakit érdekelne, jelezzen. Lassan bejön a lakásbutikos időszak, jön az ősz.) Így aztán, amikor egy eldugott budai villa lakásunk méretű garázsában megpillantottam a vastag, mázas német kerámia sütőformákat, igencsak lázba jöttem. Különösen, amikor a kétezer forintos vételárat sikerült ezeregyszáz forintra alkudni. Így aztán szert tettem erre:


És mivel már egy hete konyhám dísze ez a csodás kuglófforma, igencsak időszerű volt végre tartalommal is megtölteni :) Aranygaluskára készültem, de sehol sem találtam diót, vagy mogyorót, esetleg mandulát. Mákoshoz pedig nem volt kedvem. Így készült ez a fahéjas finomság.

Hozzávalók:

70 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg cukor
5 dkg élesztő
3 dl tej
1 tojás
fahéj ízlés szerint

sodóhoz:
6 dl tej
1 tasak vaníliás puding
cukor ízlés szerint

1. Az élesztőt a langyos tejben megfuttatjuk, majd a liszthez és a tojáshoz adjuk. Alaposan átgyúrjuk, majd a tésztát kb. egy órát pihentetjük.
2. A vajat megolvasztjuk, a cukrot és a fahéjat összekeverjük.  A sütőformát vajazzuk- lisztezzük és a sütőt 220 fokra előmelegítjük.
3. A tésztából kis labdákat formázunk, azokat megmártjuk vajban, majd a fahéjas cukorban és szellősen a formába halmozzuk. A maradék vajat és fahéjat cukrot összekeverjük és a formába csurgatjuk.
4. Az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
5. Amíg sül, elkészítjük a sodót. Pont úgy, mint a pudingot, csak kicsit több tejből.

Az egész isteni. De a legfinomabb a forma alján összegyűlő cukros szirup, amit tálaláskor a tányérokra kanalazhatunk. Hmmm...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése