2012. október 13., szombat

Őszi mi-van-itthon? leves

Ésszerűsítés érdekében áttértem a heti- egyszer- feltöltjük-a- hűtőt,-legközelebb- szombaton- vásárolunk elvre. Egész jól megy. Különösen, hogy innen-onnan érkeznek kiegészítő ajándékszállítmányok. Most például édesanyámék kertjéből az idei első sütőtök. Lett is belőle sütőtök krémleves és finom sütőtökkrém. Az egyik édeskés- pikáns, a másik fokhagymás-csípős.

Krémleves, hozzávalók:

1 kg sütőtök felkockázva
4 gerezd fokhagyma
2 nagy alma
2 nagy hagyma
2 dl tejszín
1 dl tokaji
1 l alaplé
só, bors, szerecsendió, rozmaring, chili
tökmag

1. A hagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a sütőtököt és az almát. Alaposan átforgatjuk, majd hozzáadjuk a tokajit.
2. Kb. 10 percig gyakori keverés mellett pároljuk, majd fűszerezzük és felöntjük az alaplével.
3. 30 percig főzzük, majd az egészet turmixoljuk. 
4. Felöntjük tejszínnel és rövid ideig kevergetjük. Ha szükséges, itt még utóízesíthetünk.
5. Felhevített sütőben piríthatunk magokat- pl. tökmagot- a tetejére.

Nem bonyolult, nem igényel túl sok időt és isteni! :)


Sütőtökkrém hozzávalók:

35 dkg sütőtök felkockázva
15 dkg sajt reszelve
4 gerezd fokhagyma apróra vágva
chili, bors

1. A hagymát az olajon megpirítjuk, majd kb. 10 percig folyamatosan kevergetjük.


2. A sütőtököt turmixoljuk, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, fűszereket. Megvárjuk, míg lehűl és ehetjük is, mondjuk pirítóssal!

2 megjegyzés:

  1. Pont a napokban jutott eszembe, hogy kéne csinálni sütőtök krémlevest.

    VálaszTörlés
  2. Csak ma olvastam a blogbejegyzést, de épp tegnap főztem ilyet. És már tudom is, mit hagytam ki belőle :) Szerecsendió!

    VálaszTörlés